Update kaart

Update kaart

Hierbij een wat langere update. Het is de laatste tijd online wat stiller geweest rondom onze groene kaart, maar op de achtergrond is een groep deskundigen intensief betrokken om een mooi eindproduct te leveren.

De kaart wordt op dit moment in de studio van Urban Good in Londen ontworpen. Charlie Peel maakt gebruik van een enorme hoeveelheid data om te laten zien hoe groen en blauw Amsterdam in feite kleurt. Alle informatielagen - en dat zijn er veel - zijn samengevoegd. Vanaf volgende week gaat hij ze handmatig inkleuren, informatie toevoegen, etc.

  • Omvang kaart: we houden vast aan de grenzen van gemeente Amsterdam maar zoemen iets uit. Groene gebieden zoals Spaarnwoude, ’t Twiske en groengebied Amstelland worden ook meegenomen.

  • De kaart zal veel ‘blauw’ kleuren. Onze werktitel ‘Groene kaart van Amsterdam’ dekt dus de lading niet. We overwegen serieus om de kaart om te dopen tot Urban Nature: Amsterdam.

  • De kaart van Londen is ontworpen op een schaal van 1:65:000. De kaart van Amsterdam heeft een schaal 1:25:000. Daar zijn we erg blij mee. Onze kaart wordt voor gebruikers ‘leesbaarder’. Bovendien kunnen we veel meer details laten zien. 

  • Alle vragen, ideeën en wensen zijn nog wel welkom! LINK

WERKBESTAND URBAN GOOD

De voorzijde wordt - net zoals de kaart van Londen - een cartografisch document. De achterzijde van de kaart wordt gevuld met feiten over ‘het groen en blauw’ in de stad. We proberen een groter verhaal over ‘urban nature’ te beschrijven en niet zozeer alle groene initiatieven te inventariseren. 1m2 papier biedt hiervoor de ruimte niet, maar kan wel inspireren en verwijzen naar wat er allemaal in de stad valt te beleven. De kaart is niet alleen een momentopname van Amsterdam eind 2018, het is ook een inspiratie om de stad veerkrachtiger en toekomstbestendiger te maken. De urgentie wordt gevoeld en gedeeld tussen de samenwerkende partijen. 

We zijn de afgelopen maanden veelvuldig inhoudelijk in contact geweest met de partners en instanties die de toegevoegde waarde onderschrijven: gemeente Amsterdam, Waternet, Rainproof, Recreatie Noord Holland, Staatsbosbeheer, IVN Amsterdam etc. Bijgevolg betekent dat hoe meer partijen vanuit enthousiasme betrokken zijn, hoe meer informatie moet worden doorgenomen.

We lopen daardoor een beetje achter. De planning is nu zoals volgt: rond de kerst is de kaart grotendeels klaar, maar - zoals altijd - zal de finetuning op het laatste moment voor verrassingen zorgen. We hebben het drukken van de kaart naar januari 2019 verschoven. In februari wordt de kaart per post gestuurd. Dit geeft ons tijd om alles goed te controleren en aanvullen. 

We hopen natuurlijk dat jullie begrip hebben voor deze vertraging in het productieproces. We sturen foto’s van het drukken in een volgend update.


Lanceringsevent groene kaart van Amsterdam 11 juli Pakhuis de Zwijger

Lanceringsevent groene kaart van Amsterdam 11 juli Pakhuis de Zwijger

Hoe groen en blauw kleurt Amsterdam eigenlijk?

Hoe groen en blauw kleurt Amsterdam eigenlijk?